GUNNA HØJGAARDS KLINIK
v/ Gunna Højgaard

Sverkilstrupvejen 14
Torup
3390 Hundested

Telefon 411 410 77
gunna@gunnahojgaardsklinik.dk

Specielle behandlinger

På denne plads vil jeg fortælle om en række  specielle behandlinger. Indtil nu har jeg skrevet om:

Behandling af gravide
Arvævsbehandling
Spændinger og smerter efter foroverbøjet arbejde
Muskelenergiteknik – Hvad er det?

Sidste indlæg tilføjet: 30. januar 2021

Behandling af gravide

Regelmæssig massage gør det nemmere at komme igennem graviditetens udfordringer, og det barn, som oplever en afspændende massage indefra, fødes roligere og med en bedre start i livet.

Jeg kan lindre de almindeligste graviditetsgener som ømhed og træthed i ryggen og over lænden, muskelømhed i sædet og generelt, nakke- og skulderspænding og hævelser i fødder og ben.

Min behandling er skånsom, og jeg tilstræber, at den er smertefri.

Jeg har en behagelig og justerbar gravidebriks, som gør det muligt at lejre den gravide bekvemt på ryggen, på maven (!) og på siden.

Efter barnet er født kommer der nye udfordringer, hvor både mor og far kan have brug for aflastning og afspænding for at have overskud til at komme godt i gang med livet sammen med den nye baby.

 

Arvævsbehandling 

Når kirurgens arbejde er gjort, og såret udvendigt er helet fint, lever mange mennesker videre med et ar, der resten af livet rører på sig og skaber ravage. Det sker yderst sjældent, at man bliver gjort opmærksom på, at arret skal have et ”serviceeftersyn” jævnligt, hvor det bliver strakt og frigjort fra de sammenvoksninger, som det kan blive ved med at skabe inde i kroppen.

På et tidspunkt, da jeg allerede i årevis havde undervist mine studerende i arvævsbehandling, fik jeg kontakt med den amerikanske ekspert Marjorie Brook, som delte sin kunnen på feltet med mig og bidrog til, at jeg for alvor kastede mig over denne problematik.

Hvad kommer problemerne af?

Arvæv begynder som fine, små bindevævsfibre, der lukker såret og fortsætter ud i kroppen med at forankre arret til det omgivende væv, så arret får ”fortøjninger”- Lige som en båd, der finder sin plads i havnen. Det er i sig selv en sund mekanisme, men hos mange mennesker bliver disse bindevævsfortøjninger til hindringer for normale, frie bevægelser. Da arvævsfibrene vokser ud i alle retninger, også i dybden, kan de give sammenvoksninger og afsnøringer af blodkar, nerver og lymfekar, selv af tarmene. Arvævet kan gøre, at personen ændrer holdning og gang og udvikler spændinger og smerter langt fra det sted, hvor såret var, og hvor man nu kan se arret.

Nogle eksempler

En af mine klienter havde et ar efter kejsersnit for 22 år siden, som stadig var stramt og havde skabt en øm valk af hævet væv tværs over det nederste af maven. Det blev blødgjort og løsnet med arvævsbehandling.

En anden klient havde store ar omkring knæet efter en arbejdsulykke. Han havde fået en stålwire over benet på en trawler. Allerede efter første behandling kunne han bevæge knæet mere normalt, og hævelsen begyndte at svinde.

En kvinde havde fået en stram stribe tværs over maven efter et indgreb, hvor man tog noget af vævet for at rekonstruere brystet efter en kræftoperation. Hos hende var det arret på maven, der gav de fleste gener. Det blev meget bedre i løbet af en serie behandlinger, så hun nu igen er dus med sin mave.

Det psykiske ar

Det er meget almindeligt, og helt forståeligt, når folk ikke bryder sig meget om at blive mindet om deres ar. Ulykken, operationen, det akutte kejsersnit eller hvad årsagen nu er, kan være svært at tænke på. Derfor glemmer de tit at fortælle om operationen eller såret, når jeg interviewer dem forud for en behandling. Nogle mennesker føler en form for ubehag ved deres ar og rører ikke gerne ved det. På en måde kan ”det psykiske ar” være mere plagsomt end det fysiske.

En rolig og omsorgsfuld behandling, hvor behandleren giver sig tid, kan hjælpe personen til at få det bedre med begge dele.

Gør arvævsbehandling tilgængelig

Jeg kan fornemme, at de hospitaler, som behandler Halsnæs´ borgere, ikke er flinke til at informere om, hvor vigtigt det er at få arvævsbehandling. Da hospitalerne tilsyneladende mangler ressourcer til at løse opgaven, bør massører og andre kropsterapeuter tage over. Jeg er klar til at undervise eventuelle interesserede.

Hvis du selv har et problematisk ar, vil jeg gerne se på det og rådgive dig om, hvad der kan gøres ved det.

 

Spændinger og smerter efter foroverbøjet arbejde

Det er den problematik, jeg arbejder allermest med. Den rammer alle aldre, men giver de mest generende symptomer hos midaldrende kvinder og mænd. De kommer til  mig med lændesmerter, hovedpine, nakkespændinger, brændende smerter bag skulderbladene og stive skuldre, som gør ondt ved de fleste bevægelser.

Der findes ingen enkle løsninger på disse komplekse tilstande. Mange mennesker oplever følgen af mange års ensidig kropsbrug, og der er mange forskellige “håndtag”, man kan skrue på for at bryde mange års indgroede vaner. Løsningen er ikke smertestillende og muskelafslappende medicin. Løsningen er at skabe muligheder for en bedre kropsbrug. Derfor løsner jeg de stramme væv, så kroppen selv kan komme i gang med at genoprette funktionerne. Det foregår stille og roligt, helst smertefrit, så hjernen ikke bliver alarmeret og reagerer med yderligere stress.

En af de første ting, vi kan tage fat på, er selve den foroverbøjede stilling. Forsiden skal strækkes og gøres smidig, så holdningen bliver fri. Den stive nakke skal afspændes, og hovedet kan finde på plads på toppen af halshvirvelsøjlen. Alle mennesker er forskellige og skal behandles efter det.

Min behandling, som afspænder og løsner, er den ene del af løsningen. Jeg bruger massage med hænderne og andre behandlingsmetoder, hvor det er personens egne muskler, der løser op. Derfor kan jeg undgå at trykke eller trække hårdt og smertefuldt og får netop derfor god virkning. Metoderne har navne som muskelenergiteknik, fasciefrigørelse, ledmobilisering, oscillation og positional release.

Den anden del er personens egen indsats for at skære ned på den tid, der bliver tilbragt foroverbøjet, og udnytte sin nye bevægelsesfrihed – helt efter lyst og interesse. Måske er det vanen at bruge computer i sofaen, der skal lægges på hylden. Måske skal arbejdsbordet hæves. Måske skal der et par skærmbriller til. Måske skal lænestolen skiftes ud med en, man ikke synker ned i foran TV´et. Eller der skal en skråpude i bilsædet. Og så er det måske godt at gå til yoga, til korsang eller til dans.

Muskelenergiteknik (MET)

Betegnelsen dækker nogle meget effektive og skånsomme behandlingsmetoder, som bygger på et godt kendskab til den del af nervesystemet, der styrer vores bevægelser. Behandlingens sigte er af reducere uønsket stivhed og muskelspænding. Den måde at behandle på er ur-gammel, men blev først rigtigt sat i system omkring midten af 1900-tallet af førende neurofysiologer og osteopater.
Giv vævet tid: Disse behandlere giver selv i dag meget lidt for traditionel hård og hurtig massage, da det tager tid at få spændinger i levende væv til at opløses, og en brutal fremfærd ville være modproduktiv ved at skabe mere spænding og stramhed uden at korrigere de indarbejdede mønstre i hjerne og nerver.  Derfor foregår MET i et roligt tempo og er yderst behageligt.
Det er klientens egen muskelkontraktion, der fremkalder den afspændende refleks, som man også kalder en hæmning (inhibering).
Der er to “store” og 3 “små” faktorer, behandleren kan aktivere:
1 Hæmning af en muskelgruppe efter selv en minimal aktiv spænding mod en fast modstand
2 Hæmning under selv en minimal aktiv spænding i de muskler, der udfører den modsatte bevægelse (det vil sige antagonisterne)
3 Åndedræt: Forøget spænding i indånding. Hæmning i udåndingsfasen
4 Blikkets retning, især i øverste del af kroppen, fremmer aktivering, så refleks nr. 1 bliver tydeligere
5 Når tyngdekraften kan være med til at afspænde en nedhængende del af kroppen, forøges effekten af de øvrige faktorer.

MET indgår i alle mine behandlinger med en større eller mindre del.

Gunna Højgaard

Massageterapeut RAB, MASSAGESKOLEN.

 

Sidst opdateret 27/1-2018