GUNNA HØJGAARDS KLINIK
v/ Gunna Højgaard

Sverkilstrupvejen 14
Torup
3390 Hundested

Telefon 411 410 77
gunna@gunnahojgaardsklinik.dk

Specielle behandlinger

På denne plads vil jeg med tiden fortælle om en række forskellige specielle behandlinger

Arvævsbehandling 

Når kirurgens arbejde er gjort, og såret udvendigt er helet fint, lever mange mennesker videre med et ar, der resten af livet rører på sig og skaber ravage. Det sker yderst sjældent, at man bliver gjort opmærksom på, at arret skal have et ”serviceeftersyn” jævnligt, hvor det bliver strakt og frigjort fra de sammenvoksninger, som det kan blive ved med at skabe inde i kroppen.

På et tidspunkt, da jeg allerede i årevis havde undervist mine studerende i arvævsbehandling, fik jeg kontakt med den amerikanske ekspert Marjorie Brook, som delte sin kunnen på feltet med mig og bidrog til, at jeg for alvor kastede mig over denne problematik.

Hvad kommer problemerne af?

Arvæv begynder som fine, små bindevævsfibre, der lukker såret og fortsætter ud i kroppen med at forankre arret til det omgivende væv, så arret får ”fortøjninger”- Lige som en båd, der finder sin plads i havnen. Det er i sig selv en sund mekanisme, men hos mange mennesker bliver disse bindevævsfortøjninger til hindringer for normale, frie bevægelser. Da arvævsfibrene vokser ud i alle retninger, også i dybden, kan de give sammenvoksninger og afsnøringer af blodkar, nerver og lymfekar, selv af tarmene. Arvævet kan gøre, at personen ændrer holdning og gang og udvikler spændinger og smerter langt fra det sted, hvor såret var, og hvor man nu kan se arret.

Nogle eksempler

En af mine klienter havde et ar efter kejsersnit for 22 år siden, som stadig var stramt og havde skabt en øm valk af hævet væv tværs over det nederste af maven. Det blev blødgjort og løsnet med arvævsbehandling.

En anden klient havde store ar omkring knæet efter en arbejdsulykke. Han havde fået en stålwire over benet på en trawler. Allerede efter første behandling kunne han bevæge knæet mere normalt, og hævelsen begyndte at svinde.

En kvinde havde fået en stram stribe tværs over maven efter et indgreb, hvor man tog noget af vævet for at rekonstruere brystet efter en kræftoperation. Hos hende var det arret på maven, der gav de fleste gener. Det blev meget bedre i løbet af en serie behandlinger, så hun nu igen er dus med sin mave.

Det psykiske ar

Det er meget almindeligt, og helt forståeligt, når folk ikke bryder sig meget om at blive mindet om deres ar. Ulykken, operationen, det akutte kejsersnit eller hvad årsagen nu er, kan være svært at tænke på. Derfor glemmer de tit at fortælle om operationen eller såret, når jeg interviewer dem forud for en behandling. Nogle mennesker føler en form for ubehag ved deres ar og rører ikke gerne ved det. På en måde kan ”det psykiske ar” være mere plagsomt end det fysiske.

En rolig og omsorgsfuld behandling, hvor behandleren giver sig tid, kan hjælpe personen til at få det bedre med begge dele.

Gør arvævsbehandling tilgængelig

Jeg kan fornemme, at de hospitaler, som behandler Halsnæs´ borgere, ikke er flinke til at informere om, hvor vigtigt det er at få arvævsbehandling. Da hospitalerne tilsyneladende mangler ressourcer til at løse opgaven, bør massører og andre kropsterapeuter tage over. Jeg er klar til at undervise eventuelle interesserede.

Hvis du selv har et problematisk ar, vil jeg gerne se på det og rådgive dig om, hvad der kan gøres ved det.

Gunna Højgaard

Massageterapeut RAB, MASSAGESKOLEN.

Klinik til 1. april 2018: Dyssekilde Station

Sidst opdateret 27/1-2018